Termodinamički kavitator

Na mestima gde se proizvodi i prodaje velika količina biljne hrane, kao što su mešaone stočne hrane, hladnjače, pijace, marketi, razna postrojenja prerade voća i povrća, itd. deo sirovina koji ne zadovoljava kvalitet posmatra se kao „otpad“. Odlaganje i upravljanje tim otpadom zahtevno je sa tehničke, logističke, kao i finansijske strane. Pored toga taj otpad završava na gradskim deponijama gde daljim raspadom štetno utiče na životnu sredinu.

Termodinamička kavitacija omogućava da se organski otpad preradi i ponovo koristi u vidu stočne hrane i organskog đubriva. U procesu termodinamičke kavitacije biljne sirovine se usled visokih temperatura oslobađaju od bakterija i drugih mikroorganizama. U procesu kruženja materije kroz kavitator organski otpad pomešan sa vodom se raspada na osnovne jedinice građe (aktivno mlevenje hrane u vrtložnoj struji). 

U takvim uređajima je moguća priprema stočne hrane i hranljivih smeša u obliku paste, u kojoj su u potpunosti očuvane sve hranljive supstance. Tradicionalne metode toplotne obrade zrna žitarica i mahunarki zahtevaju komplikovanu opremu i visoku potrošnju energije.

Upotrebom kavitatora smanjuje se količina otpada i bačene hrane, kao i štetnih gasova koji dospevaju  u atmosferu. S druge strane od dosad nekorišćenih materija dobija se novi proizvod koji može pronaći tržišni plasman.